Gryn-valse / valsemølle

Valset korn, havregryn og meget andet til husbehov. Med en havregrynsvalse kan du lave friske havregryn til din morgenmad. Kværnen spændes fast på en flade og skruetvingen sikrer, at den står godt og stabilt. Valser og aksler i rustfrit stål. Bøgetræ. Et kvalitetsprodukt fra hawos i meget flot stand. Det exceptionelle ved havre er, at fedtstoffet i kernen har en usædvanlig god sammensætning. Mere end 40% af fedtet er de eftertragtede polyumættede fedtsyrer, og næsten 40% er monoumættede, og så indeholder havrekernen mere end dobbelt så meget fedt som de tre andre kornarter. Men fedt kan blive harskt, når det kommer i kontakt med luftens ilt. Harske havregryn smager ikke godt. Der er så to muligheder: bruge havregrynene så snart de er lavet, eller ødelægge de enzymer, der får fedet til at harske. Fødevareindustrien har valgt løsning nummer to. Og de gør det grundigt: Den afskallede havre (havre (og byg) har skaller, som skal fjernes, før den kan spises) koges med damp i 70-80 minutter og skæres i småstykker. De tørres igen og kan så opbevares, til de skal valses til havregryn. Før det sker, får de endnu en tur i dampbad, så de kan blive bløde nok til at valse. Som meningen er, ødelægger opvarmningen alle enzymer i havrekernerne. Værre er det, at opvarmningen også ødelægger de gode fedtsyrer. Med opvarmningen skar der også det, at en del af stivelsen i havren karamelliserer. Det giver grynene en lidt nøddeagtig smag – jo kraftigere, jo højere temperaturen er. Ved denne »nødde-proces« dannes også det kræftfremkaldende stof acrylamid – ganske vist i små mængder, men alligevel. Ud af et virkelig værdifuldt fødemiddel er det endnu en gang lykkedes industrien at lave noget underlødigt. Men løsningen er simpel: køb en valse og lav grynene selv! De friskvalsede havregryn smager utrolig godt og har bevaret alle indholdsstoffer.

Pris: Kr. 700

Navn

Aakirkeby

Telefonnummer

31623308

By

Aakirkeby

Skriv besked